13 Şubat 2012 Pazartesi

Aristotales İncelemesi



-Platon’un idea, kendisinin form dediği şeyin nesnelerin dışında değil içinde olduğunu; nesnelerin özünü oluşturduğunu söyleyerek, düşünceler dünyasını nesneler dünyası içine almış olur.
-ahlakta genel felsefesinden hareketle, her şeyin ereğinin iyilik, iyiliğe ulaşmak olduğunu söyler.
- aile toplumun kaynağı ve çekirdeğidir.
-aile birliğinde erkek üstün kadın aşağı durumdadır. Erkek yöneten kadın yönetilen durumundadır, erkek amaç kadın araçtır.
-ona göre bazı insanlar, doğuştan yetkin bir akıldan, bağımsız düşünme yeteneğinden yoksun olarak doğan, ancak buyrulanı yapabilecek nitelikte kimselerdir.
-Platon’un koruyucular sınıfı için ortak mülkiyetten yana olmasına karşılık Aristotales özel mülkiyeti doğal bir kurum olarak görür.
-Aristotales sadece aristokratların vatandaş olabileceğini düşünmektedir.
-yönetim her zaman toplumun egemen sınıfının elindedir.
-en iyi yönetim, tekin genel yararını güden yönetim olan monarşidir.
-Platon’un komünizmini de ekonomik eşitliğin bu karşılıklı muhtaç olma durumunu yok ederek devletin dağılmasına yol açacağını söyleyerek eleştirir.
-aristokratların başta kalması, başkalarını yönetim makamında bulunma onurundan yoksun etmiş olur. En seçkin kimselerin başta olması, bu onurdan yoksun olanların sayısını artırır. Bu nedenle en doyurucu yol, iktidarı çokluğun eline vermektir.
-eşit ve benzer insanlar orta sınıflarda bulunur, bu nedenle orta sınıftan vatandaşların egemen olduğu devlet en iyi devlettir.
-Aristotales’in ideal devletinde gençken savaşçı olan tüm vatandaşların yaşlanınca hepside yönetici olurlarken, Platon’un ideal devletinde koruyucular sınıfının en yetenekli üyeleri yaşlandıklarında yönetici olabilmektedirler.
-aristotales’in ideal devletinin bir “askerler ve bilgeler aristokrasisi” olduğu söylenebilir.


0 yorum:

Yorum Gönder